Veelgestelde vragen

Op deze pagina vind je al onze veelgestelde vragen over koffie, we zetten de antwoorden voor je op een rijtje. Heb je een vraag die er niet tussenstaat? Neem gerust contact met ons op.

Verzending

Met welk postbedrijf worden de pakketjes verzonden?

Wij verzenden alle pakketjes met DPD.

Moet ik thuis zijn voor mijn pakketje?

Tot 500 gram past je pakketje door de brievenbus. Bestel je meer? Dan is het handig als je thuis bent. Wil je het alsnog door de brievenbus, dat kan. Je betaalt dan een meerprijs van €1,00 per 500 gram.

Wat zijn de verzendkosten?

De verzendkosten zijn afhankelijk van een aantal variabelen. We schrijven ze hieronder even voor je uit.

  • Onder 500 gram door de brievenbus: €3,75
  • Verzenden via de pakketpost: €6,50
  • Boven 1000 gram door de brievenbus: €7,50

Wat is de levertijd?

Bij ons staat kwaliteit voorop, we branden je koffie op donderdag en verzenden je pakketje op maandag. Dan zit je dinsdag lekker van je kopje koffie te genieten.

Waarom dinsdag? Nou, onze bonen hebben een beetje downtime nodig. Na het branden ontspannen ze even om dat vettige laagje kwijt te raken (dat noemen we uitwasemen) zodat de smaakbeleving optimaal wordt. Noem het maar relaxed, het resultaat is het wachten waard!

Houdbaarheid

Hoe lang is de koffie houdbaar?

De houdbaarheid is officieel een jaar na branddatum, maar voor een optimale smaakbeleving raden we aan om deze binnen drie maanden te consumeren. Als je echt het beste uit je koffie wilt halen, geniet er dan van tussen 1 en 3 weken na de branddatum, wanneer de smaken het meest levendig en uitgesproken zijn!

Je kan meer lezen over de. houdbaarheid van koffie in onze blog: Dit is de houdbaarheid van koffie en zo blijft het langer vers

Hoe vers is de koffie?

Vers! De koffie die je ontvangt is vers gebrand. We branden elke donderdag en laten de koffie dan een paar dagen rusten (uitwasemen) zodat de gassen verdwijnen. Op maandag worden de pakketjes verzonden, zodat je dinsdag direct kunt genieten.

Hoe kan ik de koffie het beste bewaren?

Luchtdichte container: bewaar de koffiebonen in een luchtdichte container om blootstelling aan zuurstof te minimaliseren. Dit helpt oxidatie te voorkomen, wat de smaak en versheid van de bonen kan aantasten.

Koel en donker: bewaar de container op een koele, donkere plaats, zoals een voorraadkast of keukenkastje, weg van direct zonlicht en warmtebronnen zoals ovens of kachels. Hitte kan de oliën in de bonen doen oxideren en de smaak negatief beïnvloeden.

Vermijd vocht: zorg ervoor dat de opslagruimte droog is, omdat vocht de bonen kan beschadigen en schimmelgroei kan bevorderen. Bewaar ze niet in de koelkast of vriezer, omdat de bonen dan vocht kunnen absorberen.

Hele bonen: koffie is het lekkerst als de bonen net gemalen zijn. Dus voor een optimale smaakbeleving adviseren we je om thuis een maler aan te schaffen.

Je kan meer lezen over hoe je koffiebonen het beste kan bewaren in onze blog: Dit is de houdbaarheid van koffie en zo blijft het langer vers

Koffie abonnement

Kan ik mijn abonnement wijzigen?

Natuurlijk, je kunt altijd je abonnement naar wens aanpassen. Je kunt bijvoorbeeld je product (smaak), de frequentie en de hoeveelheid aanpassen. Als je een keer voor een langere tijd op reis gaat, kunnen we je abonnement gewoon even pauzeren. En bij terugkomst kan je gewoon weer genieten van verse koffie. Je kan een mail sturen naar info@80dayscoffee.com met je aanvraag en wij passen je abonnement aan.

Hoe vaak ontvang ik koffie?

Dat hangt af van jouw voorkeur. Je kunt kiezen tussen een levering eens per twee, vier of zes weken. Staat jouw gewenste frequentie er niet tussen? Geen probleem! Vul gewoon dit formulier in voor een abonnement op maat en we nemen contact met je op.

Hoe werkt de betaling bij een abonnement?

We maken gebruik van automatische incasso. Bij het afsluiten van je abonnement vragen we een betaling van €0,01. Zodra deze betaling is voltooid, wordt het bedrag automatisch van je rekening afgeschreven. Vervolgens sturen we elke maand de factuur naar je toe via e-mail.

Waarom moet ik €0,01 betalen?

We vragen je om €0,01 te betalen om het automatisch incasso in gang te zetten, zodat je nooit meer naar je factuur hoeft om te kijken.

Wat als het abonnement dat ik wil niet tussen de opties staat?

Staat jouw voorkeur er niet tussen? Geen probleem! Je kan via dit formulier een abonnement naar keuze afnemen, daarna nemen we contact met je op.

Specialty koffie

Wat is specialty koffie?

Specialty koffie verwijst naar koffie van uitzonderlijke kwaliteit, geproduceerd, verwerkt en gebrand met veel zorg. Het is geliefd vanwege zijn complexiteit en premium status onder koffieliefhebbers. en wordt gekenmerkt door unieke smaken en aroma’s, afkomstig van specifieke regio’s en koffiefarms. Het voldoet aan strenge kwaliteitsnormen en is vaak traceerbaar tot de oorsprong. De kwaliteit bij specialty koffie wordt gemeten tijden een cupping.

Wat is een cupping?

Een koffie cupping is een gestandaardiseerde proefmethode waarbij kleine hoeveelheden worden beoordeeld op smaak en aroma. Deelnemers proeven de koffie en beoordelen aspecten zoals zuurgraad, mondgevoel en nasmaak. Het is een belangrijke techniek voor het evalueren van kwaliteit, aan het. einde van een cupping wordt een score toegekend aan de koffie, die bepaalt of de koffie een specialty koffie genoemd mag worden of niet. Een koffie met een score boven de tachtig is officieel een specialty koffie te noemen.

Waar komen de koffies vandaan?

In ons assortiment bieden we standaard vijf verschillende smaken aan. Onze single origin koffie komt uit Nepal, waar we onze missie nastreven. De overige smaken zijn blends van koffie uit Nepal en andere herkomstgebieden, waardoor we voortdurend kunnen bijdragen aan ons streven om werkgelegenheid te creëren voor Nepalezen. Uiteraard zijn origins van onze blends ook afkomstig vanuit een eerlijke handel, daarvoor werken we nauw samen met This Side Up.

De smaken die je in ons assortiment terug kan vinden zijn:

  1. 100% Nepal
  2. Nepal & Nicaragua
  3. Nepal & Ethiopië
  4. Nepal & Peru
  5. Nepal & Costa Rica

Wat is er zo bijzonder aan Nepalese koffie?

Hoogte: Nepalese koffie wordt vaak verbouwd op grote hoogte, wat gunstig is voor de smaakontwikkeling van de koffiebonen. De hogere hoogte zorgt voor koelere temperaturen en langzamere rijping van de bessen, wat resulteert in een complexer smaakprofiel.

Terroir: De bodem en het klimaat van Nepal hebben een unieke invloed op de smaak van de koffiebonen. De combinatie van vruchtbare grond, berglucht en subtropisch klimaat draagt bij aan de unieke aroma’s en smaken van Nepalese koffie.

Biologische teelt: Veel Nepalese koffieboeren kiezen ervoor om biologische methoden te gebruiken bij de teelt van koffiebonen. Dit betekent dat er geen synthetische chemicaliën worden gebruikt, wat resulteert in een natuurlijker en puurder product.

Kleinschalige productie: De meeste koffieboerderijen in Nepal zijn kleinschalig en worden gerund door lokale gemeenschappen. Dit draagt bij aan een meer duurzame en gemeenschapsgerichte benadering van koffieteelt, en de koffie wordt vaak op ambachtelijke wijze verwerkt.

Smaakprofiel: Nepalese koffie staat bekend om zijn zachte en delicate smaak, vaak met tonen van citrus, bloemen en kruiden. De koffie kan ook een lichte zuurgraad hebben, maar over het algemeen wordt het beschouwd als een zeer evenwichtige en verfijnde koffie.

Is de koffie 100% Arabica?

De smaken 100% Nepal, Nepal & Nicaragua, Nepal & Ethiopië zijn allemaal 100% Arabica koffies.

Om ook een aantal koffie aan te kunnen bieden met een wat robustere, sterkere smaak hebben we gekozen om 20% van een knappe robusta uit Uganda toe te voegen aan de smaken Nepal & Costa Rica en Nepal & Peru.