In deze blog wil ik jou graag helpen het perfecte recept te vinden voor je dagelijkse kop koffie. Ik zal toelichten welke factoren de smaak van koffie beïnvloeden. Op deze manier kan je gaan experimenteren met verschillende recepten en zo het perfecte recept vinden voor iedere koffie. Deze tips kan je gebruiken voor bonen die gebrand zijn voor filtersystemen maar zeker ook voor bonen die gebrand zijn voor espressomachines. Het zetten van koffie is eigenlijk een scheikundig proces dat extractie heet. Voor de smaak van je koffie is onder- of over-extractie uit den boze, dit leidt tot te zure of te bittere koffie. Het is belangrijk om een middenweg te vinden zodat je een gebalanceerde koffie krijgt die vol van smaak is. In het onderstaande overzichtje zie je nog meer kenmerken van onder- of over-extractie.
Er zijn verschillende factoren waar je thuis mee kan ‘spelen’, die de extractie van je koffie beïnvloeden. Ik zal de meest gangbare hieronder kort omschrijven zodat je hier thuis mee aan de slag kunt gaan.
Tijd
Allereerst natuurlijk tijd, het is logisch dat als je je koffie heel lang in contact laat staan met het water (extraheert) dat je over-extractie krijgt. Bij een te korte contacttijd krijg je onder-extractie. Bij een espresso is een goede extractietijd zo tussen de 20 en 30 seconden. De ideale extractietijd verschilt tussen koffies en hangt heel erg samen met de andere factoren die ik hieronder noem. Bij filterkoffies is de ideale extractietijd zo verschillend per methode en koffie dat ik geen goede gemiddelde extractietijd kan geven; gewoon proeven dus.
Maling
In de regel is het zo dat des te grover je maalt des te sneller zit je in het onder-extractie spectrum, des te fijner je maalt des te sneller zit je in het over-extractie spectrum. Filterkoffie wordt meestal iets grover gemalen, de extractietijd die erbij hoort is dus vaak ook iets langer. Espresso heeft een fijnere maling waardoor je, onder andere daardoor, een kortere extractietijd kan hebben. Het schema hieronder geeft een goed beeld van maling per zetmethode.
Temperatuur
Des te hoger de temperatuur, des te sneller moleculen bewegen en des te sneller extractie plaatsvindt.
Hoeveelheid koffie
Door minder koffie te gebruiken kom je sneller in het onder-extractie spectrum, meer koffie leidt sneller tot over-extractie. In de regel gebruik je bij filterkoffie de verhouding 60 gram koffie op 1 liter water.
Als je gaat spelen met al deze verschillende factoren let er dan op dat je 1 aanpassing doet per keer dat je het recept aanpast. Als je dit niet doet weet je niet welke factor de smaakverandering heeft veroorzaakt en is het dus moeilijk aan te wijzen wat de succesfactor van je recept was.
Ik wens je heel veel plezier met experimenteren. Als je een succesrecept hebt gevonden is het misschien leuk om dit hieronder te delen met andere koffieliefhebbers!
Mariënne Hop – Gastblogger 80days