Microlot koffie

Microlot koffie, de crème de la crème van de koffie-oogst

Microlot koffie bestaat uit een selecte batch van koffiebonen die slechts een klein deel van de totale oogst vertegenwoordigt. Deze bonen worden zorgvuldig geselecteerd als de beste vruchten van de plantage, en dat proef je. Het nauwgezette groeiproces onder optimale omstandigheden draagt bij aan het ontwikkelen van de volle smaakprofielen van deze bonen. Vervolgens is het aan de koffiebrander om tijdens het brandproces het volledige smaakpotentieel van de bonen te onthullen.

microlot koffie

Wat is microlot specialty koffie?

Microlots vormen een opwindend segment binnen de wereld van specialty koffie. Dit zijn de mooiste bessen van de oogst. De bessen worden zorgvuldig geselecteerd vanwege hun uitzonderlijke kwaliteit en worden beschouwd als de kroonjuwelen van koffieplantages.

Wat microlot koffie zo uniek maakt, is dat ze afkomstig zijn van specifieke percelen op koffieplantages. Meestal zijn deze plantage niet heel groot, ze variëren van enkele hectaren tot een paar honderd vierkante meter. Deze kleine percelen kunnen gunstige omstandigheden bieden voor koffiebessen. Je kan dan denken aan extra aandacht van de boer, optimale bodemsamenstelling, of een betere ligging met meer schaduw. En dat beetje extra liefde proef je.

Terroir: de unieke combinatie van bodem, klimaat en topografie

Een van de meest intrigerende aspecten van microlot specialty koffie is het concept van terroir. Terroir verwijst naar de unieke combinatie van bodem, klimaat en topografie van een bepaald gebied, en hoe dit van invloed is op de smaak van de koffiebonen die daar groeien. Elk perceel heeft zijn eigen microklimaat en bodemsamenstelling, dat invloed heeft op de smaken van de geproduceerde koffie. Dat betekent dat het smaakpallet van koffie een directe weerspiegeling is van de omgeving waarin het wordt verbouwd.

De bodem van een bepaald gebied beïnvloedt de mineralen en voedingsstoffen die beschikbaar zijn voor de koffieplanten. Hoe gunstiger deze omstandigheden zijn, hoe beter de groei en de ontwikkeling van de bessen is. Het klimaat, inclusief temperatuur, vochtigheid en zonlicht, bepaalt de groeisnelheid van de koffieplanten en heeft invloed op de ontwikkeling van suikers en zuren in de koffiebessen. De hoogte van het gebied kan ook van invloed zijn op de kwaliteit van de koffie. Hoger gelegen gebieden zijn over het algemeen koeler en de langzamere rijping van de bessen kan leiden tot een complexere smaakprofiel.

De combinatie van al deze factoren resulteert in een unieke smaakprofiel voor koffie afkomstig uit verschillende regio’s en zelfs specifieke percelen binnen die regio’s. Dit is de reden waarom koffie uit Ethiopië bijvoorbeeld een ander smaakprofiel kan hebben dan uit Colombia. Maar ook waarom koffie van een specifiek perceel in Ethiopië verschillend kan smaken dan van een ander perceel in dezelfde regio.

microlot koffiebonen

Het brandproces onthult de smaken van de microlot koffie

Naast het terroir speelt het brandproces een cruciale rol in het onthullen van de unieke smaken en aroma’s van microlot koffies. Het doel is om de smaakprofielen van de batch bonen te behouden, daarvoor is flink geëxperimenteerd om de juiste formule te vinden. De groene bonen zijn meestal langzaam en licht of medium gebrand om het potentieel van de boon te ontketenen.

Duurzaamheid en transparantie

Een ander aspect dat microlot specialty koffie onderscheidt, is de nadruk op duurzaamheid en transparantie in de toeleveringsketen. Kleine koffiebranders werken vaak direct samen met koffieproducenten, waardoor ze een eerlijke prijs kunnen betalen voor hoogwaardige bonen en tegelijkertijd de levensomstandigheden van boeren kunnen verbeteren. Deze directe band zorgt voor een grotere traceerbaarheid en een dieper begrip van de herkomst van de koffie.

Een duurzame en transparante koffieketen staat hoog in het vaandel bij 80 Days. We streven naar directe connecties met boeren of partners die deze waarden delen, zodat we goed geïnformeerd zijn over de omstandigheden op de plantages. We bezoeken de boeren meerdere keren per jaar in Nepal, op onze socials laten we zien hoe het er achter de schermen aan toe gaat. Wil je meer weten over onze aanpak? Lees onze missie.

Probeer onze microlot koffie uit Rwanda

Deze semi washed microlot is onze limited edition van 2024. Deze blend is een combinatie van onze Nepalese koffie met een Rwandese organic microlot. De kenmerkende chocoladetonen, hoge aciditeit, stevige body en complexe fruitige smaken van Rwanda komen mooi samen met de rijke aroma’s van perzik, zwarte thee en citrus uit Nepal. Het resultaat is een onvergetelijke smaakbeleving met een harmonieuze afdronk.