Nepalese koffie ontwikkelt zich tot ongekende hoogte

Een groot gedeelte van Nepal is bergachtig. Van de veertien bergen in de wereld boven de 8.000 meter liggen er acht in Nepal, waaronder de hoogste berg ter wereld, de Mount Everest, die op de grens met Tibet (China) ligt.

De koffieteelt in Nepal is veelbelovend vanwege de beschikbaarheid van goede grond en een passend klimaat op een hoogte van 1.000 tot 1.600 meter. Daar produceren Nepalese koffieboeren en coöperaties in meer dan 30 districten specialty koffie met een uitgesproken smaakaroma.

Bourbon en Typica zijn de variëteiten voor deze Arabica specialty koffie.

Meer dan 20.000 kleine boeren hebben koffie geplant op ongeveer 1.450 ha grond. De meerderheid van de boeren zijn klein en arm. Zij verbouwen de koffie op een biologische en milieuvriendelijke werkwijze. Bij het oogsten worden de bessen op zorgvuldige wijze met de hand geplukt en direct na het oogsten met een handpulp (natte bewerking) ontdaan van het vruchtvlees, waarna de koffiebonen overblijven. Daarna start het fermentatieproces. Hierbij wordt vooral de natte verwerkingsmethode toegepast. Voor huishoudelijke consumptie wordt echter ook een droge verwerkingsmethode toegepast, waarbij de bessen op de boerderij worden geoogst en in de zon worden gedroogd. Na het drogen worden de bonen bij de coöperatie ontdaan van een vliesje (hullen) en worden ze gesorteerd. Daarna zijn de groene bonen klaar om te branden.

In veel districten  neemt de koffieproductie geleidelijk toe. Dit zal zeker helpen bij het verbeteren van het proces en het verhogen van het inkomen van de koffieboeren. Bedrijven en coöperaties  die betrokken zijn bij de verwerking en het vermarkten van de koffie zullen hierdoor ook kunnen groeien.

In vergelijking met andere koffielanden is de jaarlijkse productie van de Nepalese koffie niet hoog (in 2017/18 ca 500MT). Slechts een klein deel daarvan wordt geëxporteerd (ca 20%). Export vindt voornamelijk plaats naar Japan, Korea, Amerika en Europese landen.

Verwacht wordt dat de productie in de komende jaren aanzienlijk zal toenemen, waardoor de bijzondere koffie uit Nepal zich kan ontwikkelen tot ongekende hoogtes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *