Beste koffiebonen

Haal het beste uit je koffiebonen: dit maakt het verschil

Een mooie espressomachine en de beste koffiebonen zijn geen garantie voor een lekker kopje koffie. Wanneer je hebt geïnvesteerd in je koffie en equipment kunnen wij ons voorstellen dat je daar ook het meeste uit wil halen. Om het beste uit je bakkie te halen is het belangrijk dat je je koffiebonen op de juiste manier bewaard, een zetmethode kiest dat past bij de bonen die je in huis hebt en het receptuur nastreeft. Geen paniek! We zijn hier om alles uit te leggen en je te helpen om de ultieme kop koffie te zetten.

Beste koffiebonen

Ook de beste koffiebonen hebben een houdbaarheidsdatum

Het is belangrijk om je bonen vers te gebruiken. Na het branden van de bonen gaan de smaken geleidelijk verloren. We hebben een blog geschreven over hoe je koffie het beste kan bewaren, als je meer wilt lezen kan je er daar alles over lezen.

🥇

Éen tot drie weken

De smaken komen het beste tot zijn recht na één tot drie weken na branddatum.

🥈

Drie maanden

Na drie maanden zal je merken dat de smaaktonen vervagen.

🥉

1 jaar

Na een jaar is je koffie niet meer goed. Oud brood eet je ook niet meer, toch?

Specialty koffie-abonnement

Om de versheid te garanderen, kan een abonnement de perfecte oplossing bieden. Je ontvangt dan elke maand, of zelfs vaker als je dat wilt, verse koffie bij jou thuis. Hierdoor hoef je nooit meer te stressen over je voorraad en ontvang je je koffie slechts enkele dagen na het branden in huis. We hebben vijf verschillende abonnementsopties samengesteld, zodat er voor iedereen wat lekkers bij zit.

Kies een zetmethode die past bij je bonen

In principe is elke boon te gebruiken voor alle zetmethodes. Toch heeft de brander vaak een bepaalde bedoeling bij het branden van zijn batch. Verschillende bonen en brandingen bieden verschillende smaakprofielen die het best tot hun recht komen bij specifieke bereidingsmethoden. Het grootste onderscheid is te maken tussen bonen die het beste passen bij het bereiden van een espresso en een filter.

Espresso

Over het algemeen kan je stellen dat een espresso boon vaak wat donkerder of langer is gebrand, zodat er een rijke smaak met intense body ontstaat. De Nepal single origin en de Nepal & Costa Rica zijn bijvoorbeeld perfect voor de espresso

Filter

Een licht tot medium gebrande boon is perfect voor filterkoffie. Deze bonen behouden meer van hun natuurlijke smaakprofiel en kunnen een breder scala aan aroma’s en smaken bieden, variërend van fruitig tot bloemig tot nootachtig. Wij worden helemaal blij van de Nepal & Nicaragua bereid met een filtermachine of V60.

Zetmethoden

De juiste receptuur voor de beste koffiebonen

Zodra je gekozen hebt voor een zetmethode begint het feest. Je gaat de koffie finetunen zodat de smaken mooi naar voren komen. Bij het samenstellen van dit recept houden we rekening met drie variabelen: extractietijd, de hoeveelheid water in milliliters en de hoeveelheid koffie in grammen. Hieronder hebben wij een overzicht samengesteld van de variabelen voor verschillende zetmethoden. Het is bedoeld als richtlijn om je op weg te helpen, maar voel je vrij om aanpassingen te maken naar jouw smaak. Dat maakt het juist zo leuk!

EspressoAeropressLungoFilterFrench
press
Maling fijnheid●●●●●●●●●○●●●●○●●●○○●○○○○
Milliters1:2 1:101:31:151:17
Grammen19 gram17 gram19 gram16 gram17 gram
Extractietijd25-30 sec.1-2 min.25-30 sec.3-4 min.4-5 min.