Hario V60

Filterkoffie met de V60 inclusief recept

De perfecte koffie voor een slow morning. De V60 is een geliefde zetmethode onder de koffieliefhebbers doordat de smaaktonen van de koffie duidelijk naar voren komen, je hebt relatief veel controle over het zetproces en de V60 is een goedkoop in de aanschaf.

Wat is V60 filterkoffie?

Filterkoffie, ook wel bekend als drip coffee, is een methode van koffiezetten waarbij heet water door gemalen koffie loopt die in een papieren of metalen filter zit. Het water absorbeert de smaken en oliën van de koffie terwijl het door de gemalen koffie sijpelt en vervolgens in een karaf of een koffiekopje druppelt. Het wordt gewaardeerd om zijn schone en heldere smaakprofiel, omdat de meeste oliën en fijne deeltjes door het filter worden tegengehouden.

De V60 biedt volledige controle in het zetproces

Met de V60 heb je volledige controle over elke variabele in het zetproces. Dit betekent dat je de maalgraad, watertemperatuur, giettempo en doorlooptijd kunt aanpassen aan jouw persoonlijke smaakvoorkeuren. Deze flexibiliteit stelt koffieliefhebbers in staat om verschillende smaken en aroma’s uit dezelfde koffiebonen te halen, wat leidt tot een zeer gepersonaliseerde koffie-ervaring.

Dankzij het filterproces de V60 komen smaaktonen van de koffiebonen goed naar voren

De conische vorm en de enkele grote opening aan de onderkant van de V60 zorgen voor een gelijkmatige waterdoorstroming en extractie. Dit resulteert in een heldere, zuivere kop koffie die de subtiele nuances en complexiteit van de koffiebonen benadrukt. In tegenstelling tot sommige andere zetmethoden, die een meer zware of modderige kop kunnen produceren, staat de V60 bekend om zijn lichte en verfijnde smaakprofiel.

Een V60 filterhouder kopen is goedkoop

Het aanschaffen van een V60 is niet duur, dit maakt het makkelijk om in te stappen en deze zetmethode ook zelf eens uit te proberen. Er staat geen enorm apparaat op je aanrecht, want je kan hem zo weer opbergen in de kast. Wij kiezen het liefst voor een plastic variant zoals deze, deze komt goed op temperatuur tijdens het brouwproces.

Naast de filterhouder heb je ook filters nodig. Wij kiezen voor de witte variant, dan proef je het papier het minst terug in je koffie. Hier kan je een variant vinden voor 1 kopje.

Tot slot kan je ervoor kiezen om te werken met een opschenkkan. Dit maakt het simpelweg gemakkelijker om het water geleidelijk over de koffie heen te schenken, maar het is zeker geen vereiste als je net begint en laagdrempelig wilt instappen.

Welke koffie heb je nodig voor V60 filterkoffie?

Voor het zetten van een slow coffee raden we je aan om te kiezen voor een licht of medium gebrande boon. Doordat de boon wat lichter is gebrand zullen de smaaktonen beter naar voren komen, wij zijn gek op de Nepal & Nicaragua en 100% Nepal als we kiezen voor deze slow coffee variant.

V60 filterkoffie zetten met dit recept

Onderstaand recept is voor 1 goede kop filterkoffie bedoeld. Wil je voor meer mensen een V60 maken? Verdubbel de getallen simpelweg.

Benodigdheden

  1. 15 gram koffie medium/fijn gemalen
  2. 250 gram kokend water
  3. V60 houder
  4. V60 filter voor 1 kopje
  5. Maatbeker of opschenkkan

Opschenkschema

SecondenWater in grammen
0.00 – 0.4550 gram
0.45 – 1.00100 gram
1.00 – 1.10Wachten
1.10 – 1.20150 gram
1.20 – 1.30Wachten
1.30 – 1.40200 gram
1.40 – 1.50Wachten
1.50 – ±3.00250 gram

Stap 1

Zet het karaf, met daarop de V60 houder. Maak de filter nat, plaats hem in de V60 houder en zet de weegschaal op nul.

Stap 2

Doe 15 gram gemalen koffie in de filter. Daarna maak je een holletje met je vinger, zodat er een soort vulkaan ontstaat. Zet de weegschaal vervolgens weer op nul.

Stap 3

Giet in een draaiende beweging 50 gram water over je koffie en wals het zachtjes heen en weer.

Stap 4

Giet weer in een draaiende beweging 50 gram water over je koffie, tot je tellen op 100 gram staat. Wacht vervolgens tien seconden. 

Stap 5

Herhaal stap 4 tot je een gewicht van 250 gram water hebt bereikt.

Stap 6

Wacht tot al het water is weggelopen, waarschijnlijk is dit rond 3 minuten. Je koffie is klaar om te proeven!