houdbaarheid koffie

Dit is de houdbaarheid van koffiebonen en zo blijft het langer vers

Verse gebrande koffie, ons hartje maakt daarvan altijd een klein sprongetje. Maar waarom is het zo belangrijk dat koffie vers is? Het belang van verse koffie kan niet genoeg benadrukt worden, omdat de versheid direct van invloed is op de smaak en kwaliteit van de koffie. Verse koffiebonen behouden hun complexe smaakprofiel, aroma’s en nuances, waardoor elke kop koffie een unieke en bevredigende ervaring wordt. We vertellen je over de houdbaarheid van koffie en geven tips om de versheid van je koffie zo lang mogelijk te behouden.

houdbaarheid koffie

De houdbaarheid van koffie en hoe lang blijft het vers

Vers gebrande koffiebonen bieden een superieure koffie-ervaring vanwege hun behoud van aroma, smaak en complexiteit. Tijdens het brandproces komen essentiële oliën en verbindingen vrij die de karakteristieke smaak van de koffie bepalen. In tegenstelling tot bonen die al een tijdje geleden zijn gebrand, behouden vers gebrande bonen deze volle aroma’s en smaakprofielen, wat resulteert in een intensere en meer bevredigende koffiebeleving.

“Je koffie bereikt zijn optimale smaakbeleving wanneer je het binnen een tot drie weken na branddatum consumeert, omdat de smaken dan het best tot hun recht komen”

De meeste specialty koffies hebben een branddatum op hun verpakking staan, zo weet je precies wanneer je de koffie het beste kan drinken. Je koffie bereikt zijn optimale smaakbeleving wanneer je het binnen een tot drie weken na branddatum consumeert, omdat de smaken dan het best tot hun recht komen. Dat betekent niet dat het daarna niet meer lekker is, wij moedigen mensen altijd aan om hun koffie binnen drie maanden te drinken. Hieronder zie je de houdbaarheid van koffie in een overzicht.

🥇

Éen tot drie weken

De smaken komen het beste tot zijn recht na één tot drie weken na branddatum.

🥈

Drie maanden

Na drie maanden zal je merken dat de smaaktonen vervagen.

🥉

1 jaar

Na een jaar is je koffie niet meer goed. Oud brood eet je ook niet meer, toch?

Altijd verse koffiebonen met een abonnement

Vind je het te veel gedoe om er steeds aan te denken koffie in huis te halen. Een abonnement kan dan een oplossing voor je zijn, je krijgt dan elke maand verse bonen opgestuurd. En het fijne is, je hoeft er niet een voor thuis te zijn. Onze pakketjes passen gewoon door je brievenbus.

Met hele koffiebonen is de houdbaarheid van je koffie beter

In de eerste plaats adviseren we je om hele koffiebonen aan te schaffen. Zodra koffiebonen zijn gemalen, verliezen ze snel hun smaak. Binnen enkele minuten na het malen beginnen de smaken en aroma’s van de koffiebonen al te vervagen. Na ongeveer 15-20 minuten is er een merkbare afname van de versheid en levendigheid van de koffie, waardoor de kwaliteit van de kop koffie achteruitgaat. Dus onze tip: maal je bonen net voordat je je koffie gaat zetten.

“Dus onze tip: maal je bonen net voordat je je koffie gaat zetten.”

Wanneer koffiebonen worden gemalen, wordt het oppervlak van de bonen vergroot, waardoor de blootstelling aan lucht toeneemt. Dit versnelt het oxidatieproces van de aromatische oliën en verbindingen in de bonen. Als gevolg hiervan vervliegen de delicate aroma’s en smaken geleidelijk, wat resulteert in een afname van de versheid en complexiteit van de koffie. Dit proces begint vrijwel onmiddellijk na het malen en versnelt na verloop van tijd, vooral bij blootstelling aan licht, lucht en warmte.

Houd je koffie langer vers door het licht- en luchtdicht bewaren

Door je koffiebonen licht- en luchtdicht te bewaren behoudt je de smaken en aroma’s stukken beter dan in verpakking dat je je koffie hebt gekocht. Deze vacuum koffie bewaarbus vinden wij zelf heel fijn om te gebruiken.

Blootstelling aan lucht versnelt het oxidatieproces van de koffieoliën, waardoor de delicate aroma’s en smaken geleidelijk vervliegen. Door de bonen te beschermen tegen lucht wordt ook voorkomen dat ongewenste geuren en vocht in de bonen trekken, wat hun smaak kan beïnvloeden. Daarnaast biedt een lichtdichte verpakking bescherming tegen schadelijke UV-stralen, die de kwaliteit van de bonen kunnen aantasten.

Conclusie

De houdbaarheid van je koffie is een jaar, maar vers is lekkerder. Met vers bedoelen we dat je je koffie binnen drie weken na branding drinkt. Maal je bonen vlak voor gebruik en bewaar het in een licht- en luchtdichter bewaardoos, dat helpt om de smaken en aroma’s te bewaren.