
We merken dat steeds meer bedrijven en particulieren kiezen voor ons eerlijke koffiemerk. En daar zijn we blij mee! Omdat het niet lukt om met iedereen één op één bij te praten zullen we enkele keren per jaar onze nieuwsbrief maken.
Daarin geven we meer informatie over de achtergrond van ons werk, ‘weetjes’ over koffie en meer…


Nepal is een land dat voor veel Nederlanders tot de verbeelding spreekt. De bevolking is verdraagzaam, vriendelijk en behulpzaam en het land staat bekend om zijn bijzondere cultuur met de vele tempels en pelgrimsplaatsen.
Er zijn vele oude dorpjes waar de bevolking al vele decennia op dezelfde manier werkt en leeft. Natuurlijk staat Nepal ook bekend om zijn schone en ongerepte natuur. Avonturiers en bergwandelaars halen er hun hart op want 8 van de 10 hoogste bergtoppen ter wereld bevinden zich in het Nepalese deel van de Himalaya.
Inmiddels hebben veel Nederlanders een van de bekendste gebieden Everest, Annapurna en Langtang een keer bezocht voor een trekking.
Dat er in Nepal ook heerlijke koffie wordt geproduceerd weten nog niet zoveel mensen…



De oprichters van 80days komen na de aardbeving van april 2015 in Nepal en zijn geschokt over wat ze daar aantreffen. Niet alleen omdat het land in puin ligt, maar vooral omdat ze horen dat veel Nepalese mannen hun gezinnen hebben moeten verlaten en naar het buitenland moeten om geld te verdienen.
Er is namelijk grote werkloosheid in Nepal. En dat is de aanzet geweest om hun baan in Nederland op te zeggen en nieuwe koffieboeren in Nepal aan de slag te helpen. Nepal is een uitgelezen land om koffie te verbouwen, want de grond, het klimaat en de hoogte zijn daar uitermate geschikt voor.
Toen Ben en Linda erachter kwamen dat er geweldige koffie kan worden verbouwd in Nepal en dat daarmee veel banen kunnen worden gecreëerd, startten zij een koffieproject. Dit koffieproject wordt ondersteund door Stichting Werk in Nepal.
De koffie wordt geëxporteerd en in Nederland verkocht onder de naam 80days. 80days heeft geen winstoogmerk, maar wil wel op een gezonde manier ondernemen. Eventuele overschotten worden geïnvesteerd in het koffieproject in Nepal.
Stichting Werk in Nepal en 80days zorgen ervoor dat de arme bevolking in staat wordt gesteld om koffie te verbouwen. Er wordt een zeer goede prijs betaald voor de koffiebessen van de boeren. Hiermee krijgen zij een goed inkomen en een betere toekomst.

Het klimaat en de hoogtes zijn ideaal voor het verbouwen van lekkere en biologische koffie. Omdat er nog nauwelijks koffie wordt verbouwd, is er een enorm groeipotentieel en daarmee kunnen nog veel meer mensen aan het werk worden geholpen.
Als je meer wilt lezen over het koffieproject kun je hier terecht voor berichten over het project in de afgelopen jaren.


In ons jachtige bestaan vinden steeds meer koffieliefhebbers hun rustmomentje bij het zetten van een kopje ‘slow coffee’. Bij slow coffee staat de snelheid waarmee de koffie gezet wordt op de eerste plaats.
Het duurt wat langer dan een kopje koffie uit een machine, maar het is nog steeds gemakkelijk én erg lekker. Je wordt verrast hoeveel meer smaak je uit je koffie kan halen. Kleine aanpassingen tijdens het zetten van de koffie zijn namelijk van grote invloed op de smaak van de koffie.
Slow coffee zetten, hoe doe ik dat eigenlijk?
Slow Coffee slaat op de tijdsduur die de zettechniek vergt. Deze techniek zorgt voor zachte frisse koffies in tegenstelling tot een snelle espresso. Je neemt er echt de tijd voor alle aanwezige aroma’s uit je koffiebonen te halen. Omdat het zetten van koffie trager verloopt is er meer controle over het koffiezetten.
We kunnen je meer vertellen over hoe je slow coffee kan zetten. Daarvoor hebben we een workshop ontwikkelt. We werken met filterkoffie (de Hario V60 zettechniek). Deze methode is de afgelopen jaren weer helemaal hip geworden. Duik in de boeiende wereld van filterkoffie en laat je verrassen door de veelzijdigheid aan smaken!
Wat heb je nodig en wat ga je leren?
Je leert hoe je filterkoffie kan inzetten om de rijkdom aan smaken in je koffie te kunnen ontdekken. De verfijnde smaken komen veel beter tot hun recht bij deze zetmethode.
Je wordt stap voor stap op een praktische manier meegenomen in het zetten van filterkoffie. Wist je bijvoorbeeld dat het belangrijk is om je koffiefilter goed voor te bereiden?
Je zit zelf aan het stuur en je zult ontdekken dat jij volledige controle zult krijgen over hoe je de smaken uit de koffie kan halen.

Voor de workshop heb je het volgende nodig:
- V60 filterhouder
- V60 koffiefilters
- Keukenweegschaal
- Waterkoker
- Timer
- Ketel/opschenkkan
- Gemalen (80days) koffie
Wij sturen je van tevoren een pakketje op waarin naast een pak 80days gemalen filterkoffie ook een V60 filterhouder en V60 koffiefilters aanwezig zijn.
Het programma
De workshop wordt gegeven door een van onze gedreven barista’s. De barista leert jou de fijne kneepjes van het zetten van het zwarte goud.
Naast het zetten van de koffie krijg je informatie over de wereld achter de koffie. Onze koffie heet niet voor niets 80days. Er zit namelijk 80 dagen tussen het plukken van de bessen en jouw kopje koffie. Je leert hoe de koffie verbouwd wordt en meer specifiek hoe je met het drinken van 80days koffieboeren en hun gezinnen in Nepal helpt.
Ondertussen kun je vragen stellen en ben je aan het eind van de workshop in staat het helemaal zelf te kunnen doen.
Voor wie is de workshop bedoeld?
Voor iedereen die van koffie houdt. Je kunt je alleen inschrijven, maar natuurlijk ook met vrienden. Het is ook voor teams van bedrijven een leuke invulling voor een teamuitje.
Ben je geïnteresseerd, mail even naar info@80dayscoffee.com en we nemen contact met je op.


Een verrassend zoete dans tussen onze koffie uit Nepal met een (h)eerlijke kwaliteitskoffie uit Ethiopië. De combinatie van de milde smaak uit Nepal met de bloemige en complexe fruittonen van onze koffie uit Ethiopië levert een heerlijke afdronk op van rood fruit en hazelnoot…
Deze koffie hebben we speciaal voor jou ontwikkeld en je kunt hem hier bestellen.

Nepal
De koffieteelt in Nepal is veelbelovend vanwege de beschikbaarheid van goede grond en een passend klimaat op een hoogte van 1.000 tot 1.600 meter. Onze koffie komt direct van de lokale, Nepalese boeren en we geven een eerlijke prijs.
Onze koffieplanten groeien op hoogte tussen de 1200 en 1400 meter, in de bergachtige districten Lamjung, Tonahun en Gorkha. Het is een flinke uitdaging om de koffie te vervoeren over de moeilijk begaanbare bergweggetjes. Maar, dat is gezien de verfijnde smaak van onze Nepalese koffie de moeite meer dan waard.
Ethiopië
Deze 100% biologische koffie wordt in Limu Kossa op een hoogte van ca 2.000 meter verbouwd. De eigenaar van de plantage is Gidey Berhe Retta, of zoals de lokale bevolking hem noemt: Abba Ollie (“degene die verheft”). Hij staat bekend om zijn passie en integriteit in de lokale gemeenschap.
Hij breidt zijn kennis uit naar omliggende boeren om hen met hogere prijzen te kunnen ondersteunen. Het is een verbazingwekkend voorbeeld van agro-bosbouw, waar koffie zo dicht mogelijk bij het wild groeit.
Deze ‘Galeh’ koffie uit Ethiopië heeft bloemige en zeer complexe fruittonen die variëren van mandarijn tot aardbei en kers. De koffie kent een lange afdronk met wat ondertonen van hazelnoot.


De monnik van Mokka is het waargebeurde, meeslepende verhaal van Mokhtar Alkhanshali die opgroeide in San Francisco. Op 24-jarige leeftijd besluit hij zijn leven om te gooien en duikt in de rijke geschiedenis van mokka. Hij reist naar Jemen, bezoekt plantages, verzamelt monsters en probeert boeren te helpen. Alles gaat goed, tot in 2015 de burgeroorlog uitbreekt en de Amerikaanse ambassade sluit.

Mokhtar Alkhanshali groeit op in San Francisco als een van de zeven kinderen van twee islamitische immigranten uit Jemen.
Op zijn vierentwintigste werkt hij als portier in een appartementencomplex en raakt na een samenloop van omstandigheden geïntrigeerd door de rijke en fascinerende geschiedenis van koffie en de belangrijke rol die zijn moederland Jemen daarin speelde.
Vastbesloten om de oude glorie van Jemenitische koffie in ere te herstellen, besluit hij in de ruige berggebieden van het land op zoek te gaan naar de eeuwenoude plantages, om te leren over de teelt, het branden en de handel in koffie.
Wanneer het hem lukt om de lokale boeren voor zich te winnen en de beste koffiesoorten te verzamelen, lijkt het succes binnen handbereik, totdat een burgeroorlog uitbreekt die het land in chaos stort. Saoedische bommen zorgen voor verlaten straten, de wegen door het hele land zijn in handen van milities, de Amerikaanse ambassade sluit.
Mokhtar moet op eigen kracht het land zien te ontvluchten met alleen een paar koffers vol koffie, zijn laatste hoop.



Er zitten zo’n 80 dagen tussen het plukken van de koffiebes en het moment dat jij jouw kopje koffie kan drinken. We leggen je graag uit wat er in die 80 dagen gebeurt.
De oogst van 80days vindt in Nepal plaats tussen januari en april, waarbij het grootste deel in maart wordt geoogst en verwerkt.
Hier zie je wat er in die 80 dagen gebeurt:



80days zou het werk in Nepal niet kunnen doen zonder de Stichting Werk in Nepal (WIN). Deze stichting ondersteunt projecten in Nepal die werkgelegenheid creëren voor Nepalezen, waaronder ook de koffieprojecten die ten grondslag liggen aan 80days. Het duurt 3 tot 4 jaar voordat voor het eerst koffie geoogst kan worden door de nieuwe koffieboeren. De financiering van de plantjes, irrigatie, opleiding e.d. wordt voor een groot deel mogelijk gemaakt door WIN.
Als je daar meer over wil lezen kun je terecht op www.werkinnepal.nl. Hier kun je je ook inschrijven als je de nieuwsbrief van WIN wil ontvangen.