verschil cappuccino flat white

Cappuccino vs. flat white: wat is het verschil?

In de wereld van koffie zijn er talloze drankjes om uit te kiezen, elk met zijn eigen unieke smaakprofiel en bereidingswijze. Twee van de meest gewaardeerde opties die koffieliefhebbers wereldwijd bekoren, zijn de cappuccino en de flat white. Hoewel ze op het eerste gezicht misschien op elkaar lijken, verbergen zich onder het oppervlak verschillen die hen een eigen karakter geven. We vertellen je over het verschil tussen de cappuccino en flat white en ontdekken de oorsprong van de koffies.

Wat is een cappuccino?

De cappuccino is een klassieke Italiaanse koffiedrank die wereldwijd bekend en geliefd is. Het is samengesteld uit gelijke delen espresso, gestoomde melk en melkschuim. Je maakt een cappuccino met een shot espresso en vult hem vervolgens aan met opgeschuimde melk. Het resultaat is een rijke en romige koffie met een stevige textuur en een karakteristiek melkschuimlaagje bovenop.

De naam “cappuccino” komt van de gelijkenis van de kleur van de drank met de kleding van de Capucijner monniken, een orde van Franciscaanse monniken, vanwege de bruine kleur van de kleding en het witte schuim op hun hoofddeksels.

Wil je weten hoe je thuis een mooie cappuccino maakt? Lees het in ons artikel: De perfecte cappuccino maak je in 4 stappen

Wat is een flat white?

De flat white is een koffiedrank die zijn oorsprong vindt in Australië of Nieuw-Zeeland, afhankelijk van aan wie je het vraagt. Het wordt gekenmerkt door een dubbele shot espresso, dat is aangevuld met gestoomde melk en een dunne laag microschuim. In tegenstelling tot de cappuccino, heeft de flat white minder melkschuim, waardoor de smaak van de espresso meer naar voren komt.

De naam “flat white” komt van de gelijkmatige, vlakke laag microschuim die zich bovenop de koffie bevindt. Deze drank staat bekend om zijn zachtere textuur en een meer uitgesproken koffiesmaak in vergelijking met een cappuccino, waar het melkschuim dikker is.

Wil je weten hoe je een flat white maakt? Lees het in ons artikel: Flat white is hot, zo maak je hem in drie stappen

Het verschil tussen de cappuccino en een flat white

Het voornaamste onderscheid tussen een cappuccino en een flat white ligt in de verhoudingen van espresso, gestoomde melk en melkschuim. Beide drankjes worden bereid in een vergelijkbaar kopje, dus op het eerste oog zal je het verschil niet direct zien. In deze video van Lance Hedrick worden de verschillen heel fijn uitgelegd.

Espressoverhouding

Bij een flat white wordt doorgaans een dubbele shot espresso gebruikt als basis, terwijl voor een cappuccino een enkele shot wordt gebruikt. Dit betekent dat een flat white een krachtigere koffie oplevert dan een cappuccino.

Melk(schuim)

Beide drankjes worden aangevuld met een deel warme melk en een deel microschuim. De flat white bevat een dunnere laag microschuim dan de cappuccino, waardoor de cappuccino een iets stevigere textuur heeft.

Nu weet je het verschil tussen een cappuccino en een flat white, maar welke moet je kiezen? Als je van een zachtere koffie houdt met een dikke laag melkschuim, dan is de cappuccino de ideale keuze voor jou. Maar wanneer je liever een stevige koffie met een subtielere melksmaak drinkt, dan past een flat white beter bij je.

De beste bonen voor een cappuccino of flat white

Niet elke koffieboon past goed bij een flat white of een cappuccino. Voor een cappuccino of flat white kun je het beste koffiebonen kiezen met een gebalanceerd en vol smaakprofiel, omdat de espresso prominent aanwezig is en niet wordt verstoord door een overmatige hoeveelheid melkschuim zoals bij een cappuccino. Wij vinden Nepal & Costa rica en 100% Nepal het lekkerst.